OLIVER JEFFERS
Va nèixer el 1977 a Australia. És artista, il·lustrador i escriptor de llibres per infants de més de 3 anys. En els últims anys, se l'ha...
Julia Eccleshare
El dia 26 de setembre de l’any 2018, els Titiriteros de Binéfar van fer el seu espectacle a la Universitat de Lleida. Al veure aquesta representació ens vam adonar que és una actuació molt divertida, molt dinàmica i sobretot molt treballada, ja que tots els materials que van utilitzat estaven repartits per l’escenari fent així que tinguin més significat en la història. Ens va semblar molt interessant que utilitzessin un suport per poder extreure dels costats els noms dels autors i autores que treballen a l’obra, ja que així es crea una relació entre l’autor i la seva obra i així l’espectador pot prendre consciència d’on ve aquest text oral i pot aprendre més sobre poesia.
La parella de titiriteros la formaven un noi i una noia, que anaven vestits d’una manera característica, ja que el noi vestia una faldilla vermella i la noia uns pantalons blaus. No només és important el missatge que es transmet a partir de la parla o el llenguatge no verbal, sinó el missatge ocult que hi ha en petits detalls, ja que com han explicat els protagonistes era una manera d’enviar un missatge per trencar amb els estereotips de gènere.
Un punt clau dins l’obra era la utilització de diversos instruments, com per exemple la guitarra, ja que fa que els infants estiguin més atents i segueixin molt més l’obra. Una altra forma de captar l’atenció són els canvis de veu que feia la protagonista, igual que la constant utilització de ritmes i onomatopeies, a banda dels gestos i la participació del públic aplaudint al ritme de la música i cantant cançons.
Durant l’obra han utilitzat l’expressió ¡Qué chorpatelicos sois!, que és una expressió que va crear l’autor Federico García Lorca a uns nens que es va trobar jugant al carrer. Ens sembla una bona manera de fer honor a aquest autor, ja que aquesta paraula va ser una creació seva jugant amb les paraules, de la mateixa manera com jugaven aquells nens, i fent que la gent pari i analitzi l’expressió, perquè es pot entendre de diferents maneres.
A l’utilitzar aquells autors i autores amb les seves obres i cançons aconsegueixen apropar la literatura als infants, fent que els creï curiositat i interès sobre la literatura.
Finalment, al treballar-ho a classe i veure aquest espectacle, ens hem adonat que en el moment de contar un conte o una història, no només ens hem de fixar en que sigui entretinguda i ens agradi, sinó tenir en compte tots els elements que l’envolten, els autors que l’han creat i les preguntes per què?, per a què? i com?.
Consulta: http://www.titiriteros.com/es/compania.html